Thursday, June 30, 2011

Κάτι από "πατρίδα"? (Τηγανόψωμα) / Fried cheese bread


Ντίαρ Ντάιαρι,

ακούω, διαβάζω, παρακολουθώ τις εξελίξεις.
Από το γραφείο μου, από τη δουλειά μου, 5000 μίλια μακριά από την Αθήνα. Μίλια, και όχι χιλιόμετρα.

Αυτό που με πιάνει στην αρχή είναι θυμός. Θέλω να κατέβω κι εγώ στο Σύνταγμα και να ανοίξω στα δύο το κεφάλι αυτού του ζώου που κυνηγάει με γκλοπ έναν ηλικιωμένο. Να φωνάξω κανένα σύνθημα, για να ξεθυμάνω. Μήπως και μειώσω τη ντροπή που νιώθω μέσα μου επειδή έχω κι εγώ μερίδιο ευθύνης, για τα τόσα χρόνια απραγίας και τύφλωσης.

Και? Δεν θα αλλάξει τίποτα. Τις πταίει? Το κεφάλι μας.
Το ίδιο κεφάλι που κουβαλάει ο ελληνάρας άπειρα χρόνια.
Τεμπελιά, αραλίκι, λαμογιά, ξεροκεφαλισμός, βόλεμα.
Μην και κουραστεί. Μην και κοπιάσει. Όοοχι, αυτά είναι για τους άλλους. Εμείς είμαστε "έξυπνοι".
Αυτή η σκατονοοτροπία φταίει.

Εκεί λοιπόν, στο στάδιο της ντροπής, τα απαρνούμαι όλα. 
Τη χώρα μου που αγάπησα και τώρα τη λυπάμαι, το πανεπιστήμιο που με σπούδασε και τώρα ζητιανεύει σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό για έκπτωση, την πόλη μου που με μεγάλωσε και τώρα μου φαίνεται πιο ξένη από ποτέ, τους ανθρώπους που κάποτε θαύμαζα και τώρα απαξιώνω για τη "δε βαριέσαι" και "ωχ αδερφέ" νοοτροπία τους.

Εκεί φτάσαμε. Να απαρνούμαστε τα χιλιόμετρα, για τα μίλια. Να ζούμε μακριά από τις οικογένειές μας. Να βιώνουμε τη λύπη πενταπλάσια, επειδή η απόσταση όλα τα μεγαλώνει. Να γινόμαστε μετανάστες, να ζητάμε τα αυτονόητα. Να δουλέψουμε. Να κάνουμε οικογένεια. Αυτά που δεν μας εξασφαλίζει πια η χώρα μας. Γι'αυτό και όλα τα παιδιά θα φύγουν. Και καλά θα κάνουν, γιατί τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ εκεί κάτω.

Τι μεγάλη κουβέντα που είπε ο πληγωμένος Σεφέρης!
Τι μεγάλη κουβέντα έγραψε ο Ρασούλης (Αχ Ελλάδα)!
Τι μεγάλη αλήθεια έγραψε ο σατιρικός και επίκαιρος Σουρής 100 χρόνια πριν (Ποιός είδε κράτος λιγοστό)!

Πώς να μην τα απαρνηθώ όλα, όταν βλέπω ότι σε άλλους κόσμους σε σέβονται.
Την μετράνε την αξία σου, δεν στην τσαλακώνουν και στην πετάνε κατάμουτρα.
Σου λένε ορίστε. Σου λένε ευχαριστώ. Σου λένε παρακαλώ.
Μαθαίνεις να δίνεις τη θέση σου. Μαθαίνεις να μην κάνεις τον κόκορα λόγω του γαμάτου -και καλά- "DNA" σου. Μαθαίνεις τον ανταγωνισμό. Μαθαίνεις να παλεύεις. Μόνος σου. Χωρίς τον μπαμπά και τη μαμά. Μαθαίνεις να σέβεσαι κι εσύ.

Όχι, δεν είναι τέλειος ο κόσμος εδώ. Σε καμιά περίπτωση. Τουλάχιστον όμως σε μαθαίνει να είσαι άνθρωπος και όχι ο ασύδοτος σε όλα του ελληνάρας.

Έφυγα από επιλογή, μα θα μείνω από ανάγκη.

Πάρτε τώρα και μια συνταγή για τηγανόψωμα, που μου θυμίζουν τη γιαγιά μου, την οικογένειά μου, τα βράδια που μαζευόμασταν μαζί όλοι στην κουζίνα. Αυτά είναι η πατρίδα μας, κι όχι ο τόπος που ρημάζεται και λέγεται ελλάδα.




Υλικά:
  • 2,5 κούπες αλεύρι
  • μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • φέτα
  • πιπέρι
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.


Στη μέση ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό (σιγά σιγά).
Ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει (σκεπασμένη σε ένα ήσυχο μέρος --- σσσςςςς κοιμάται ο ζυμομύκητας).


Τρίβουμε τη φέτα με το χέρι ή με ένα πηρούνι.

Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη (μετά το μισάωρο) και το ανοίγουμε σε μέγεθος περίπου όσο και το τηγάνι μας (όχι πολύ λεπτό). Απλώνουμε την τριμμένη φέτα. Ανοίγουμε άλλο ένα πιτάκι και καπακώνουμε. Χρησιμοποιούμε ένα βρεγμένο πηρούνι για να τα κλείσουμε.

Τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά (για να μην μας καούν), και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Μια γεύση από το σπίτι μας.

(εκνευρισμένη, στενοχωρημένη και αηδιασμένη με όσα συμβαίνουν και όσα θα συμβούν)
Γιορς

Monday, June 20, 2011

Πράσινη σαλάτα με αυγό ποσέ / Green salad with poached egg


Ντίαρ Ντάιρι,

η σαλάτα αυτή μοιάζει πολύ με τη γνωστή Lyonnaise. Δηλαδή από την περιοχή της Lyon. Δηλαδή πάλι Γαλλική κουζίνα. Μα είναι από τις αγαπημένες μου!

Ο Βασίλης πάλι, το 'χει γυρίσει στα ασιάτικα...
Μπλιαχ για μένα. Καλά όχι και όλα μπλιαχ, υπάρχουν και ορισμένα πιάτα πολύ καλά.
Αλλά γενικώς δεν είμαι fan του ασιάτικου από τότε που ήρθα εδώ (εκτός απο ινδικό-ταϋλανδέζικο που λατρέυω), για λόγους που θα σας εξηγήσω μια άλλη φορά (ρατσιστικούς κυρίως).

Θέλω όμως για χάρη του Βασίλη να μάθω να φτιάχνω 2-3 συνταγές που θεωρούνται κορυφαίες. Σιγά σιγά. Πάμε πρώτα για μια σαλατούλα γαλλικής προέλευσης, που το'χουμε :)

Κανονικά η σαλάτα αυτή χρειάζεται lardons. Lardons στα γαλλικά είναι τα κυβάκια από χοιρινό, σαν bacon. Ίσως τα έχετε δει σε συσκευασίες στο super market. Δεν είχα lardons και έβαλα μπεικον γαλοπούλας.

Για τη σαλάτα αυτή θέλουμε:
  • πρασινάδα (μαρούλι frisee κατά προτίμηση)
  • lardons ή bacon, περασμένο από το τηγάνι (να είναι ζεστό στη σαλάτα)
  • κρουτόν (τα παρέλειψα)
  • λίγο τυρί provolone (το πρόσθεσα εγώ)
Για το dressing χρειαζόμαστε:
  • λάδι
  • ξύδι
  • λίγη μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
Οι αναλογίες κατά βούληση!


1. Περνάμε το bacon από το τηγάνι, και το βάζουμε στο πιάτο μαζί με το μαρούλι και τα κρουτόν.
2. Ετοιμάζουμε το dressing και το ανακατεύουμε με τα υλικά της σαλάτας.
3. Φτιάχνουμε ένα αυγό ποσέ και το τοποθετούμε πάνω στη σαλάτα.

Το ωραίο σε αυτή τη σαλάτα, είναι η υφή του αυγού που ενώνεται με την αγριάδα της πρασινάδας... Η γεύση του bacon που σε χορταίνει, και η vinaigrette που σου υπενθυμίζει ότι τρως σαλατούλα (και όχι burger).
Δοκιμάστε τη, είναι αρκετά χορταστική και πολύ νόστιμη!

Γιορς

Saturday, June 11, 2011

Mexican lunch!


Ντίαρ Ντάιαρι,

νομίζω πως πριν φτιάξω παστίτσιο, έφτιαξα chimichanga με κοτόπουλο. Πριν επιχειρήσω να φτιάξω μουσακά, έφτιαξα quesadillas. Προτού πάρω μπάρμπα-Στάθη, πήρα βαζάκια με μεξικάνικες σάλτσες Uncle Ben!

Δεν υπερβάλω. Υπήρχε μια περίοδος, όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω στο πρώτο μου σπιτάκι, που μαγείρευα είτε κοτόπουλο με κάρυ, είτε κάτι μεξικάνικο. Δεν εξηγείται διαφορετικά, από το ότι σε μια άλλη προηγούμενη ζωή μου ζούσα σε hacienda, κάπου στο Cancún ή στο Acapulco, ο μπαμπάς μου ήταν μεγαλογαιοκτήμονας, την αδερφή μου κι εμένα μας μεγάλωνε μια χοντρή γκουβερνάντα, τον κηπουρό τον έλεγαν Esteban, και τον γόη Hose Armando. Κι εμένα Alondra (αχ τι σειρά....).

Δεν εξηγείται σας λέω.


Με τις δουλειές μου, τα deadlines μου, τις επισκέψεις μας, και τα γεμάτα σαββατοκύριακα είχα πολύ καιρό να μαγειρέψω σοβαρά. Δηλαδή, να ξεκινήσω στις 12 και να τελειώσω στις 3. Να απολαύσω τη διαδικασία...

Το έκανα όμως ένα Σάββατο που μας πέρασε...
Και τα έφτιαξα όλα (σχεδόν)...

Tomato salsa 
  • 2-3 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 πιπεριά καυτερή (chili ή jalapeño), κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • χυμός από ένα μοσχολέμονο (lime) - καλά αν δεν έχετε βάλτε λεμονάκι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο (cilantro)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • αν έχετε σκόνη τσίλι (για πιο φαντασμαγορικά αποτελέσματα)

Η διαδικασία είναι απλούστατη: ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και σερβίρουμε! Η salsa συνοδεύει τα πάντα! Quesadillas, burritos, tacos, ψωμί...


Μεξικάνικη σαλάτα με τηγανητά tortillas, καλαμπόκι και σάλτσα γιαουρτιού
  • πράσινη σαλάτα (μαρούλι, ρόκα, ανάμεικτη, ό,τι θέλουμε)
  • τυρί τριμμένο (cheddar ή mozarella)
  • ζαμπόν, κομμένο σε λωρίδες, περασμένο από το τηγάνι
  • 2 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
  • Επειδή είχα ήδη ετοιμάσα μια γαβάθα salsa, πρόσθεσα 2-3 κουταλιές της σούπας από salsa ώστε να πάρουμε γεύση από ντομάτα και κρεμμυδάκι (και όλα τα υπόλοιπα "spicy" βεβαίως)
  • Πήρα μαλακές τορτίγες, τις έκοψα με ένα μαχαίρι σε μικρά τρίγωνα και τα τηγάνισα για δευτερόλεπτα στη φριτέζα. Αυτά τα τραγανά, ζεστά tortilla chips ήταν το clue της σαλάτας!
  • σως: 3/4 γιαούρτι total, λίγο χυμό λεμόνι, λάδι, λίγο ξύδι, μπόλικη πάπρικα

Ίσως είναι η καλύτερη σαλάτα που έχω φτιάξει ποτέ!

 

Tacos baby!
  • μισό κιλό κιμάς
  • μπαχαρικά. πολλά μπαχαρικά. τσίλι. καγιεν. πάπρικα. ό,τι έχουμε.
  • τάκος
  • tomato salsa
  • τυρί τριμμένο (cheddar ή mozarella)
  • γιαούρτι (απαραίτητο!)

Ετοιμάζουμε τον κιμά σε ένα τηγάνι, ρίχνοντας σε αφθονία τα μπαχαρικά.
Συναρμολογεί ο καθένας το tacos του όπως προτιμά. Για παράδειγμα, απλώνουμε λίγο γιαουρτάκι στον πάτο, γεμίζουμε με κιμά, και τέλος συμπληρώνουμε με salsa και τυρί τριμμένο.


Γέμιση για tortillas

Το πιάτο με την κόκκινη σάλτσα που βλέπετε πάνω αριστερά στην πρώτη φωτογραφία (και δεξιά στην φωτογραφία από κάτω) ήταν η γέμιση για τα tortillas. Ναι είχαμε και απ'αυτό!
  • 2-3 στήθη κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές
  • έτοιμη κόκκινη μεξικάνικη σάλτσα Uncle Ben

Ψήνουμε το κοτοπουλάκι στο τηγάνι και όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε την έτοιμη σάλτσα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί αρκετά η σάλτσα.

Παίρνουμε μια τορτίγια και τη γεμίζουμε με το κοτόπουλο και ό,τι άλλο θέλουμε.
Απαραιτήτως προσθέτουμε αρκετό γιαουρτάκι γιατί δροσίζει!

  

Φωτογραφίες από τα tacos και tortillas δεν υπάρχουν γιατί λυπήθηκα να μη λαδώσω τη φωτογραφική!

Τα φιλιά μου από τη ζεστή Νέα Υόρκη (με τους 30+ βαθμούς)!

Γιορς

Saturday, June 4, 2011

Pancakes with berries and chocolate drops


Ντίαρ Ντάιαρι,

ίσως είναι το καλύτερο πρωινό που έχουμε φτιάξει ποτέ! Και λέω "έχουμε" γιατί μόνο το στήσιμο του πιάτου επιμελήθηκα.

Τα pancakes είναι ιδιότητα του Βασίλη!

Είναι από τις λίγες συνταγές που έχει μάθει να φτιάχνει χωρίς να μου κάνει κάθε 5 δευτερόλεπτα ερωτήσεις του τύπου: "πόσες μπουρμπουλήθρες πρέπει να κάνει το νερό για να καταλάβω ότι βράζει", "πόσο πρέπει να καίει το τηγάνι", "πόσο αλάτι να ρίξω", "τι πάει να πει "με το μάτι"? αναλογίες δεν υπάρχουν?".

Ειδικά στο τελευταίο τρελαίνεται! Θέλει τον αλγόριθμό του στη μαγειρική, και επειδή εγώ δεν έχω, πάντα με κοιτάζει με απορία όταν του λέω να το βλέπει "με το μάτι"...


Στα pancakes όμως, τον ρωτάω εγώ! Όταν ήρθαμε στην Αμερική μας ενθουσίασαν πολύ. Και πήρε την πρωτοβουλία να μάθει να τα φτιάχνει. Και έμαθε! Και έχει γίνει expert!

Με το που βγαίνει ένα pancake από το τηγάνι, του βάζει βούτυρο που το ποτίζει αμέσως...
Νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό.

Το προηγούμενο σ/κ λοιπόν, φτιάξαμε pancakes. Όσο ετοιμαζόταν το μείγμα, εγώ πετάχτηκα στον μανάβη μας και πήρα φράουλες και μύρτιλλα (μπλέ μούρα - blueberries).


Για το μείγμα (για 8-10 pancakes), θέλουμε:
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κούπα γάλα (αν το μείγμα είναι πηχτό, προσθέτουμε κι άλλο γάλα)
  • 1 αβγό
  • μισό κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Αν θέλουμε να φτιάξουμε παχιά pancakes, τότε βάζουμε λιγότερο γάλα, και περισσότερο baking powder.


Ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα στο κέντρο του τηγανιού, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα της σούπας.
Δεν το απλώνουμε όπως κάνουμε στις κρέπες, αλλά το αφήνουμε να ψηθεί από τη μια μεριά για 1 λεπτό (αν έχουμε χαμηλή φωτιά).
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το αναποδογυρίζουμε. Ή αν είμαστε έμπειροι, κάνουμε τα κόλπα μας με το τηγάνι και την αναποδογυρίζουμε στον αέρα!

Ψήνουμε και την άλλη μεριά για ένα λεπτό περίπου, ή μέχρι να πάρει το χρώμα που βλέπετε.
Τοποθετούμε το pancake σε ένα πιάτο και βάζουμε επάνω ένα κομματάκι βούτυρο (μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού), να λιώσει και να το απορροφήσει.

Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα, και στοιβάζουμε τα pancakes το ένα πάνω στο άλλο.


Σερβίρουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας! Φρούτα, σοκολάτα, μέλι, σιρόπι, μαρμελάδα, βούτυρο, μερέντα...

Στην Αμερική συνηθίζουν να τις σερβίρουν με maple syrup (σιρόπι σφενδάμου), αλλά εγώ προτιμώ πάντα το ελληνικό μελάκι!

Όπως βλέπετε εμείς βάλαμε strawberries, blueberries, σταγόνες σοκολάτας, και λίγο μέλι.
Η σοκολάτα έλιωσε πάνω στα ζεστά pancakes, ενώ τα φρούτα δρόσιζαν την κάθε μπουκιά.

Ένα φανταστικό πρωινό, με θέα τη θάλασσα και ήλιο από καλοκαίρι.

Φιλάκια!

Γιορς

Thursday, June 2, 2011

Pork chops με κρούστα από παπαρουνόσπορο / Pork chops with poppy seed crust

 

Ντίαρ Ντάιαρι,

η αφορμή και η ιδέα για το φαγητό αυτό ήρθε αφού πήγαμε (πριν πολύυυυυ καιρό) στο Ipanema, ένα Βραζιλιάνικο εστιατόριο στη Little Brazil (το block στους 46 δρόμους ανάμεσα στη 5th και 6th Avenue). 

Παραγγείλαμε τα καημένα 2 πιάτα και ένα ορεκτικό για να μας ανοίξει η όρεξη (και καλά) και όταν έφτασε η παραγγελία δεν είχαμε χώρο να ακουμπήσουμε ούτε τον αγκώνα: συνοδευτικό 1, συνοδευτικό 2, συνοδευτικό 3, σάλτσα 1, σάλτσα 2, σάλτσα 3 κλπ κλπ. Γέμισε το τραπέζι με πιατάκια, μπολάκια και ένα σωρό πράγματα! Εμείς μια μπριζόλα παραγγείλαμε και κάτι που θεωρείται traditional μαγειρευτό, τι είναι όλα αυτά?
Να και δύο φωτος για του λόγου το αληθές.


Anyway, for the record να πω πως το παραδοσιακό πιάτο (Feijoada Completa) ήταν ένα τεράστιο μπολ με διάφορα κρέατα μαγειρευτά μαζί με μαύρα φασόλια! Πολύ διαφορετικό, αρκετά νόστιμο (και το λέω εγώ που δεν είμαι fan του φασολιού), και πολύ χορταστικό.
Η μπριζόλα που πήρα εγώ είχε μια καταπληκτική σάλτσα από κρασί που θύμιζε αυτή που τρώμε στην τηγανιά. Μια μούρλια! Είχε όμως από πάνω και ένα αυγό τηγανητό. Ε αυτό δεν το είχα ξαναδεί. (Ή μπορεί και να το είχα ξαναδεί, αλλά η μνήμη μου είναι σαν του χρυσόψαρου οπότε πάντα ενθουσιάζομαι σαν να είναι η πρώτη φορά.) Και εδώ γίνεται επιτέλους η σύνδεση με τη σημερινή ανάρτηση.

Λέω κι εγώ λοιπόν κάποια στιγμή να φτιάξω τα κλασικά μπριζολάκια και να πετάξω κι ένα αυγό τηγανητό από πάνω για άποψη. Ιδέα στην ιδέα, είχα μόλις πάρει και ένα βαζάκι με παπαρουνόσπορο από το super κάτω από τη γέφυρα και να πώς προέκυψε αυτό που βλέπετε...

1. Πρώτα αλατοπιπερώνουμε το κρέας.

2. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τον παπαρουνόσπορο και πανάρουμε τα μπριζολάκια.

3. Ψήνουμε στο τηγάνι για τα ψητά.

4. Ετοιμάζουμε ένα τηγανητό αυγό και σερβίρουμε δίπλα ή πάνω από τη μπριζόλα.

Μην περιμένετε αναλογίες και υλικά. Είναι προφανής η απλοϊκότητα της συνταγής!

Το αστείο είναι όταν ο ανυποψίαστος Βασίλης νομίζει πως τα έχεις καρβουνιάσει και τα κοιτάζει με απορία! Εντάξει όταν του εξήγησα γιατί είναι μαύρα το ξεπέρασε :) Ήταν και νόστιμα οπότε μετά τα εξαφάνισε...


Όσο για το αυγό τι να πώ? Καλό ήταν αλλά νομίζω πως είναι υπερβολή σε ένα πιάτο η τόση πρωτεΐνη. Εκτός αν κάποιος τρελαίνεται για τον συνδυασμό.

Την επόμενη μέρα, το κομμάτι που δεν έφαγα το ψιλόκοψα και με αυτό έφτιαξα ένα ωραιότατο σαντουιτσάκι, προσθέτοντας λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο, κετσαπ και μουστάρδα. Έμοιαζε στη συναρμολόγηση με το Philly cheese steak. Θα σας πω και γι'αυτό μια άλλη φορά.

Πολλά φιλιά
Γιορς

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...