Wednesday, February 23, 2011

Dessert in a martini glass


Ντίαρ Ντάιαρι,

δεν ξέρω τι όνομα να δώσω στο γλυκό αυτό. Γλυκειά παρόρμηση? Martini-γλυκό?
Θα το σκεφτώ και αν χρειαστεί θα κάνω edit τον τίτλο.

Το σκηνικό το έχετε πιστεύω. Είναι βράδυ, είμαι σπίτι, δουλεύω και έρχεται η γνωστή λιγουρίτσα για γλυκό... (τι θέλει κι αυτή βραδιάτικα...)

Η φαντασία και η ευρηματικότητα να είναι καλά, και όλο και κάπως θα την αντιμετωπίσουμε...

Ανοίγω τα ντουλάπια. Μπισκότα oreo -κλασικά-, ένα μίνι jello βανίλια (=κρέμα βανίλια στιγμής), καρυδάκι τριμμένο.

Ανοίγω ψυγείο. Γάλα, σοκολάτα.

Αρκούν. Πάμε!
  • μπισκότα oreo
  • κρέμα βανίλια στιγμής
  • γάλα
  • σοκολάτα
  • τριμμένο καρύδι
Ανοίγουμε τα oreo στη μέση. Παίρνουμε ένα ποτήρι για martini, ή απλά ένα μπολάκι. 

Απλώνουμε τα ανοιγμένα oreo στα τοιχώματα του ποτηριού, φτιάχνοντας το εξωτερικό τοίχος του γλυκού.


Ανακατεύουμε την κρέμα στιγμής με λίγο γάλα. Μόλις πήξει την βάζουμε στο ποτήρι, να περικυκλώνεται από τα μπισκότα.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με λίγο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας να μην καεί.

Περιχύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω από την κρέμα. Η σοκολάτα θα κυλίσει στα μπισκότα και θα τα μαλακώσει...

Στολίζουμε με το τριμμένο καρύδι και ό,τι θρύψαλλα oreo έμειναν κατά το άνοιγμα των μπισκότων.

Κουταλάκι ανα χείρας και ....

 

Καλή μας απόλαυση!

Γιορς 

πσ. Ο Βασίλης το έχει λατρέψει! Μέσα σε μια εβδομάδα το φτιάξαμε 3 φορές!

    






Monday, February 14, 2011

Τάρτα λεμόνι / Tarte au citron


Ντίαρι Ντάιαρι,

τη συνταγή για αυτήν την tarte au citron τη βρήκα σε ένα βιβλίο μαγειρικής γαλλικής κουζίνας που πήρα δώρο στη μαμά μου.

Τα υλικά για τη βάση:
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 αυγό
Ζυμώνουμε τα υλικά για τη βάση και απλώνουμε σε ένα ταψάκι ή φόρμα για τάρτες. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά, αφού τρυπήσουμε με ένα πηρουνάκι τη βάση.

Αυτή η ζύμη τάρτας διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιήσα στην τάρτα με αχλάδια και στην τάρτα με μήλα. Αντί για νερό βάζουμε αυγό, και δεν χρειάζεται να την βάλουμε για λίγο στο ψυγείο.

Τελικά νομίζω πως έγινε νοστιμότερη και μάλλον θα την κάνω σε κάθε γλυκιά τάρτα. Κάτι ξέρουν οι γάλλοι :)

Τα υλικά για τη γέμιση:
  • χυμός από 3-4 λεμόνια
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • μισή κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 αυγό
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το αυγό, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμόνι και το βούτυρο.

Περιχύνουμε το μείγμα στην ψημένη βάση και ψήνουμε ξανά για 25 λεπτά μέχρι να αρχίζει να πήζει και να παίρνει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Για όποιον συμπαθεί τις ξινούλες γεύσεις, θα του αρέσει πολύ!

Γιορς

Sunday, February 13, 2011

Να ζήσεις Βαγγέλη και χρόνια πολλά!


Ντίαρ Ντάιρι,

"Να ζήσεις Βαγγελάκη και χρόνια πολλά, μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά,
παντού να σκορπίζεις της γνώσης το φως και όλοι να λένε να ένας σοφός!"

Σήμερα έχει γενέθλια ο φίλος μας ο Βαγγέλης (γνωστός στο blog και από την ομελέτα του)!

Σου ευχόμαστε να είσαι πάντα υγιής και γερός! Με πολλές στιγμές ευτυχίας και λίγο περισσότερες στιγμές ξεκούρασης :)

Κι επειδή ξέρω πόσο σου αρέσουν τα ξινά (βλ. Caipirihnia) σου έφτιαξα μια τάρτα λεμόνι για να σβήσεις το ιντερνετικό κεράκι σου!

Luther kisses!

πσ. Η συνταγή για την τάρτα θα ακολουθήσει αύριο με περισσότερες φωτογραφίες!

Sunday, February 6, 2011

Κάτι γρήγορο για τη νυχτερινή υπογλυκαιμία / Quick night dessert to fight hypoglycemia


Ντίαρ Ντάιαρι,

βράδυ ενός κουραστικού Σαββάτου που το πέρασα σπίτι πάνω από 2 papers που ήθελαν revision. Εκεί γύρω στις 11 άρχισε να με πιάνει μια λιγούρα... Όχι για αλμυρό, για γλυκό. Εξάλλου εγώ ζω για τα γλυκά. Έπεισα τον εαυτό μου ότι θα με πιάσει υπογλυκαιμία επειδή όλη την ημέρα δεν είχα φάει πολύ (παρά μόνο ένα κομμάτι από την Quiche που έφτιαξα) και άρχισα να μηχανορραφώ...


Γλυκό δεν υπήρχε έτοιμο στην κουζίνα. Κάτι μπισκότα oreo στο ντουλάπι και τρίμματα oreo στο ψυγείο, μια μαρμελάδα φράουλα που δεν με έψηνε βραδιάτικα, κάτι σταγόνες σοκολάτας στο ψυγείο, μπανάνες στη φρουτιέρα. Αυτά... Λίγο μπερδεμένα... Τι κάνουμε...?

Παίρνουμε:
  • τρίμματα oreo
  • 1 μπανάνα
  • λίγη σοκολάτα (50 γρ)
  • λίγο γάλα
  • τριμμένο καρύδι
  1. Απλώνουμε τριμμένο oreo στο πιάτο. 
  2. Από πάνω στρώνουμε την μπανάνα κομμένη σε φέτες. 
  3. Στο μεταξύ λιώνουμε τη σοκολάτα και το γάλα. Περιχύνουμε τη μπανάνα με τη σοκολάτα.
  4. Πασαπλίζουμε με τριμμένο καρύδι...


et voilà! Ένα γλυκύτατο γλυκό για τις δύσκολες ώρες!

Γιορς


Thursday, February 3, 2011

Spaghetti με πέστο και καπνιστό σολωμό / Spaghetti with pesto and smoked salmon


Ντίαρ Ντάιαρι,

αυτή που βλέπετε είναι μια πολύ γευστική μακαρονάδα! Και γρήγορη. Και μυρίζει υπέροχα.
Συνδυάζει το σολωμό με το πέστο και δημιουργεί ένα νόστιμο αποτέλεσμα!

Να τι χρειάστηκα:
  • 1 πακέτο μακαρόνια ολικής αλέσεως (whole grain)
  • 5 φέτες σολωμό καπνιστό
  • χυμό από 3 μεγάλες ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας πέστο
  • παρμεζάνα για τα μακαρόνια
  • αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά για τη σάλτσα
Λίγα υλικά και καλά!

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βράζοντας το χυμό από τις ντομάτες και 2 κουταλιές της σούπας πέστο.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ό,τι μπαχαρικά και μυρωδικά θέλουμε.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε ελάχιστα το σολωμό, αφού τον έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια (πάχος 2-3 εκατοστά).
Λίγα λεπτά πριν η σάλτσα μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του σολωμού.


Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα μας.
Ρίχνουμε παρμεζάνα τριμμένη και αν θέλουμε επιπλέον πέστο.

Σλουρπ! Πείνασα....

Γιορς


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...