Sunday, August 29, 2010

Γρήγορο, πανεύκολο και πεντανόστιμο ψωμάκι / Fast, super-easy and delicious bread


Ντιαρ Ντάιαρι,

δεύτερη μέρα στην κουζίνα της μαμάς και φτιάξαμε ένα τέλειο ψωμί πολύ γρήγορα και χωρίς  καθόλου κόπο! Νομίζω πως μπορούμε να το βρούμε αν ψάξουμε στο internet σαν μπυρόψωμο ή ψωμί μπύρας.
Τα υλικά που χρειάζονται είναι μια φαρίνα που φουσκώνει (να'ναι καλά οι "μαρκέτες" στην Αστόρια!), λίγο αλάτι, μια κουταλιά μέλι και ένα κουτάκι μπύρα! Ναι, μόνο αυτά! Α και λίγο σουσάμι και νερό.
Ξεκινάμε με το να στρώσουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι ώστε το ψωμί να βγει εύκολα. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι κάνοντας στη μέση μια τρύπα. Στην τρύπα ρίχνουμε λίγο αλάτι (όσο πιάσουν 3 δάχτυλα) και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Στο τέλος ρίχνουμε ολόκληρη τη μπύρα.


Με ένα κουτάλι ή ακόμα καλύτερα με το χέρι ανακατεύουμε τα υλικά. Το μείγμα θα είναι αρκετά κολλώδες αλλά αυτό δεν πρέπει να μας πτοεί! Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι με τη λαδόκολλα και επειδή δε θα'ναι εύκολο να απλώσει, χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι το οποίο πρώτα βρέχουμε με νερό.


Προαιρετικά, μπορούμε από πάνω να ρίξουμε λίγο λάδι ή χτυπημένο αβγό. Τέλος, πασπαλίζουμε το ψωμί με σουσάμι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. Θα είναι έτοιμο σε περίπου 45 λεπτά. Όταν το βγάλουμε, το γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας για να κρυώσει. Το κόβουμε σύντομα για να αποβάλει όποια πικρίλα μπορεί να του έχει δώσει η μπύρα. Το τρώμε γρήγορα γιατί από το καρβελάκι δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Γιορς

Wednesday, August 25, 2010

Mojito cocktail!


Ντιαρ Ντάιαρι,

Διακοπές με πολλούς καλούς φίλους και το βραδάκι στη βεράντα τα καλοκαιρινά κοκτέιλ επιβάλλονται! Mojito λοιπόν! Ο Βαγγέλης φρόντισε να έχουμε 2 κιλά lime, o Στέλιος έφερε δυόσμο και καστανη ζάχαρη και είμαστε σχεδόν έτοιμοι! Κόβουμε μισό lime στα δύο και το βάζουμε σε ένα ποτήρι, μαζί με 2 κουταλακια του γλυκού καστανη ζάχαρη και λίγο δυόσμο (όχι πολύ, μισή χούφτα). Τα χτυπάμε με ξύλινο (βασικό!) γουδοχέρι καλά. Προσθέτουμε πάγο και ξαναχτυπαμε (βάζουμε και τραγουδάκι για να χτυπάμε με ρυθμό!). Συμπληρωνουμε με λίγο πάγο ακόμα, ρούμι και αναψυκτικό (λεμονίτα ή sprite ή σόδα) και έτοιμο το mojitaki! Συνταγή και εκτέλεση δια χειρός Στέλιου! Κατανάλωση τoυ κοκτειλ της φωτογραφίας έγινε από το Δημήτρη (το ξέρω λείπει η φωτογραφία κατά τη στιγμή της απόλαυσης!).

Γιορς

Tuesday, August 10, 2010

Χειροποίητα σουβλάκια με πιτούλες / Home-made souvlakia


Ντιαρ Ντάιαρι,

πώς να το κάνουμε, μας λείπουν τα σουβλάκια! Η Αστόρια βέβαια είναι πολύ κοντά, αλλά και πάλι αλλιώς είναι να το έχεις όποτε και όπως το θέλεις! Έχω πάρει λοιπόν ξυλάκια καλαμάκια (skewers) για ακριβώς τέτοιες δουλειές. Τα υλικά που χρησιμοποίησα αυτή τη φορά είναι χοιρινό κρέας κομμένο σε κύβους (εδώ βρίσκουμε χοιρινό τύπου kebab που σημαίνει πως είναι κομμάτια έτοιμα για "σούβλισμα"), ντοματίνια και κρεμμύδι. Άλλη φορά θα δοκιμάσω να βάλω πιπεριά! Σίγουρα θα βγει νόστιμο!
Πρώτα άφησα το κρέας να μαλακώσει με λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Μετά από λίγη ώρα έκανα τη συναρμολόγηση: κρέας-κρεμμύδι-ντομάτα κοκ. Βγήκαν 5 σουβλάκια με 4-5 περίπου κομμάτια χοιρινό το καθένα. Τα βάζουμε σε ταψί με σχάρα, και το ταψί το γεμίζουμε με νερό για να μην τσιτσιρίζει όταν θα πέφτουν τα λίπη του κρέατος!

Ψήνουμε τις πίτες στο τηγάνι με πολύ λίγο λάδι (να μην γίνουν ξερές αλλά ούτε και ολοβούτηχτες!). Για σως ετοίμασα μια μίξη κετσαπ-μουσταρδας με λίγο πιπέρι καγιέν για να γίνει πικάντικη. Την επόμενη φορά θα βάλω λίγο ταμπάσκο!
Τα σουβλάκια μου παίρνουν συνήθως μια ώρα για να ψηθούν στο φούρνο, αλλά αυτό επειδή ο φούρνος εδώ είναι δύσκολος και αν δεν προσέξεις την θερμοκρασία σου καίγονται τα φαγητά! Οπότε το βάζω στο χαμηλό (350F = 175C) και όσο πάρει... Στο ενδιάμεσο χρειάζεται να τα γυρίσω για να πάρουν χρώμα και από την άλλη μεριά.
Next time θα τα κάνουμε τυλιχτά και με τζατζίκι και πατάτες! Αλλά είπαμε, το πάμε όσο μπορούμε διαιτητικά αυτόν τον καιρό!

Γιορς

Saturday, August 7, 2010

Pork chops με καραμελωμένα κρεμμύδια / Pork chops with caramelized onions


Ντίαρ Ντάιαρι,

το μενού σήμερα περιελάμβανε κυρίως πρωτεϊνη. Οπότε ξεπάγωσα τα καθιερωμένα pork chops που παίρνω από το αγαπημένο μου πλέον freshdirect, πετάχτηκα στον μανάβη να πάρω κρεμμύδια και ντοματίνια και άρχισα...
Τα pork chops τα κάνουμε εύκολα σε ένα τηγάνι για ψητά, αφού πρώτα τα αλατο-πιπερο-ριγανώσουμε. Καμία τέχνη ως εδώ, είναι πανεύκολο.
Τη σως με τα καραμελωμένα κρεμμύδια την φτιάχνουμε ως εξής: Κόβουμε τα κρεμμύδια όπως για σαλάτα χωριάτικη, δηλαδή μακρόστενα (χρησιμοποίησα 1,5 κρεμμύδι μεγάλο). Τα βάζουμε με λίγο λαδάκι μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Όταν αρχίσουν να μαραίνονται ρίχνουμε:
1. βαλσάμικο (υπολογίζω πως συνολικά έριξα 4 κουταλιές της σούπας)
2. ζάχαρη (2 κουταλιές) και
3. κόκκινο κρασί.
Και τα αφήνουμε να σιγο-βράζουν. Δοκιμάζουμε πού κ πού και όταν αρχίζουν να μην ειναι τραγανά, είναι έτοιμα!
Ετοίμασα στα γρήγορα έναν έτοιμο πουρέ (απαραιτήτως ρίχνω μέσα και λίγο τριμμένο τυρί, το κάνει πολύ πιο νόστιμο) και έτοιμο το μεσημεριανό!
Ή μάλλον σχεδόν έτοιμο... Λείπει η σαλάτα! Σήμερα δοκίμασα μια πολύ απλή και μικρή σαλάτα με μπρόκολο, ντοματίνια και μπέικον. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο σωτάρισμα στο τηγάνι για να ροδίσουν. Δεν έριξα ούτε λάδι, ούτε τίποτα, ήταν νόστιμα ούτως η άλλως, μάλλον επειδή είχαν πάρει γεύση από το μπέικον!
Αυτά για σήμερα!

Γιορς




Friday, August 6, 2010

Cheesecake caramel shots

 
Ντίαρ Ντάιαρι,

ώρα για ένα πολύ light γλυκό. Αλλά πολύ light! Μικρά cheesecake σε σφηνάκια (έτσι για να πάρουμε λίγη γλύκα και λίγες θερμίδες) χωρίς cream cheese αλλά με γιαούρτι! Και γίνεται τέλειο! Χρησιμοποίησα και καραμέλες γάλακτος (αυτές που είναι μαλακές) και έφτιαξα τη σως και έγινε magnifique!
Λοιπόν ξεκινάμε από τη βάση. Παίρνουμε μπισκότα, πτι-μπερ ή digestive ή οποιαδήποτε μας αρέσουν τέτοιου τύπου. Τα σπάμε με τα χέρια μέχρι να γίνουν τρίμματα και αντί για βούτυρο που χρησιμοποιούν πολλοί για να γίνει μια ενιαία βάση για cheesecake τα ράντισα με λίγο ποτό (Kahlua είχα αλλά και τύπου Grand Marnier κάνει). Στη συνέχεια με ένα κουταλάκι τα βάζουμε στα σφηνοπότηρα καλύπτοντας το 1/4 περίπου του ποτηριού (ή και σε μεγαλύτερο ποτήρι αν θέλουμε) πιέζοντας ελαφρά με ένα κουταλάκι ή με το χέρι. Τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να σφίξουν και συνεχίζουμε με την "κρέμα".
Παίρνουμε γιαούρτι, εγώ χρησιμοποίησα ένα κεσεδάκι Total της φάγε 0% (ναι εδώ υπάρχει παντού στα super market!). Το χτυπάμε με το σύρμα μαζί με 2 μικρά κουταλάκια ζάχαρη και λίγο γάλα. Έβαλα και ένα κουταλάκι από ρόφημα άσπρη σοκολάτα που έχει τέλειο άρωμα και γεύση και το είχα πάρει από το φημισμένο Mariebellle στο Soho. Το βάζουμε κι αυτό στο ψυγείο να σφίξει γιατί θα βγει λιγάκι νερουλό, όχι όπως η κανονική κρέμα του cheesecake (αλλά είπαμε λιγότερες θερμίδες!).
Πάμε για τη σως! Μέρες τώρα έβλεπα πάνω στο τραπέζι ένα μπολάκι με κάτι καραμέλες γάλακτος που είχα πάρει από το αεροδρόμιο και δεν τις τρώγαμε... Επειδή δε θέλω να πετάω τίποτα (που δεν έχει χαλάσει), μου ήρθε η ιδέα να της λιώσω με λίγο γάλα και να γίνει σως καραμέλας. Έτσι κι έγινε! Έβαλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι 5-6 καραμέλες μαζί με λίγο γάλα, και όλο αυτό μέσα σε ένα μεγαλύτερο κατσαρολάκι με νερό (αυτοσχέδιο μπεν-μαρί) για να μην κολλήσουν και δεν πετύχει η σως καραμέλας. Πέτυχε όμως και μετά από λίγη ώρα και αρκετό ανακάτεμα με κουτάλι ήταν έτοιμη.
Τέλος, η συναρμολόγηση! Βγάζουμε από το ψυγείο τα σφηνάκια και την κρέμα και αρχίζουμε! Αφού τοποθετήσουμε την κρέμα μέσα σε κάθε ποτήρι, ιδανικά τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο να ξανασφίξουν γιατί είπαμε, θα είναι λίγο νερουλή η κρέμα. Δεν θέλει πολύ ώρα όμως, σε ένα 45λεπτο επεισόδιο του αγαπημένου σας series θα είναι έτοιμα!

Οπότε φτάνουμε στο αγαπημένο μου σημείο! Το σερβίρισμα-στόλισμα! Ίσως η καραμέλα που ετοίμασα πιο πριν να μην έπρεπε να είναι έτοιμη τόσο νωρίς γιατί μετά ήθελε λίγο ζέσταμα πάλι για να γίνει πολύ ρευστή (ούτε μισό λεπτό). Οπότε μάλλον έπρεπε να την ετοιμάσω σε αυτό το σημείο. Δεν πειράζει, next time θα ξέρω! Απλή η διαδικασία λοιπόν, με ένα κουταλάκι βάζουμε την καραμέλα πάνω από την κρέμα και για ομορφιά περισσότερο πετάμε από πάνω και ένα καρύδι :). Επειδή εμένα δεν με κατενθουσιάζει η καραμέλα (σε αντίθεση με το Βασίλη και την αδερφή μου που τρελαίνονται) σε 2 ποτηράκια έβαλα λίγη μαρμελάδα φράουλα που είναι η αγαπημένη μου! Γευστικά (επειδή δοκίμασα και από τις δύο παραλλαγές) μπορώ να πω πως η καραμέλα του πήγαινε καλύτερα! Αλλά γούστα είναι αυτά! Περιττό να πω ότι έμειναν μόνο 2 σήμερα στο ψυγείο γιατί κάποιος δεν κρατήθηκε... Το καλύτερο απ'όλα? Μου έχουν περισσέψει κι άλλες καραμέλες γάλακτος, και ως γνωστόν δεν μου αρέσει να πετάω πράγματα... ;)

Γιορς

Wednesday, August 4, 2010

Σαλάτα με σπανάκι και καπνιστό σολομό / Spinach salad with smoked salmon


Ντιαρ Ντάιρι,

Καλοκαίρι γαρ, ζέστη και υγρασία και μια πολύ καλή ευκαιρία για προσοχή στο τι τρώμε και στοπ στις κραιπάλες! Εδώ και ένα μήνα ακολουθούμε φανατικά το δίαιτα-διατροφή-άσκηση! Πρωταγωνιστούν λοιπόν σαλάτες και πάλι σαλάτες (και πολύ ποδήλατο)!

Μια από τις αγαπημένες μου: σαλάτα σπανάκι με καπνιστό σολομό! Το σπανάκι που έχω βρει εδώ είναι σε συσκευασία, προπλυμένο και πολύ νόστιμο (baby spinach). Ότι πρέπει για μια γρήγορη σαλάτα! Παίρνω καπνιστό σολομό σε φέτες, τον κόβω σε μικρές λωρίδες και τον περνάω για λίγο από το τηγάνι με ελάχιστο βούτυρο (και λίγο πιπεράκι). Σε ένα μπολ βάζω το σπανάκι, τον σολομό, λίγα κρουτον και τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά.
Για σως υπάρχουν 2 επιλογές. Η πρώτη είναι λάδι με λίγο βαλσάμικο, κλασική γεύση που όμως νομίζω πως δεν αφήνει τη γεύση του σολωμού να αναδειχθεί. Οπότε προτιμώ την δεύτερη: λεμόνι και μια μικρή κουταλιά μαγιονέζα light (ίσως και λίγο λάδι). Ειδικά το λεμόνι με το σολωμό είναι καταπληκτικός συνδυασμός!

Γιορς

Αυγά Bennedict με σως hollandaise


Ντιαρ Ντάιαρι,

Κλασική επιλογή για brunch (BReakfast + lUNCH). Άλλο που εγώ το έφτιαξα βραδιάτικα!
Αρχίζουμε με αυγά ποσέ! Όχι πολύ εύκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο! Το μυστικά: να βάλεις σε ένα βαθύ τηγάνι νερό με λίγο ξύδι (1-2 κουταλιές) σε αρκετά χαμηλή φωτιά. Όταν έχει αρχίζει να ζεσταίνεται και οριακά να βράζει ρίχνεις μέσα τα αυγά. Πώς? Και εδώ θέλει τέχνη: σπας ένα αυγό σε ένα μικρό μπολάκι και όταν το νερό είναι έτοιμο γλιστράς σιγά σιγά το αυγό από το μπολάκι στο τηγάνι. Απαλά απαλά για να μην ανοίξει. Ε μετά δεν είναι τίποτα, τα αφήνεις λίγη ώρα, ανάλογα πόσο νερουλά ή σφιχτά τα θες και τα βγάζεις με κάτι τρυπητό για να φύγει το νερό.
Τα εναποθέτεις πάνω σε ψωμάκια στα οποία πρώτα έχεις ακουμπήσει ψημένο μπέικον! Κανονικά θέλει bagels, στρογγυλά αγγλικά ψωμάκια, αλλά εγώ δεν είχα και έψησα ελαφρώς στην τοστιέρα 2 ψωμάκια του χοτ ντογκ. Τώρα το μπέικον δεν πρέπει να'ναι το κανονικό με τα πολλά λίπη αλλά αυτό που λένε canadian bacon. Μια παραλλαγή αυτού που χρησιμοποίησα εγώ είναι το turkey bacon, δηλαδή μπέικον γαλοπούλας, επίσης χωρίς πολλά λίπη. Το ψήνεις για λίγη ώρα στο τηγάνι μέχρι να μυρίζει όμορφα η κουζίνα.

Σημαντική λεπτομέρεια: λαχανικά! Το μπρόκολο είναι πολύ καλό λαχανικό και ωραίο συνοδευτικό. Κόβεις τις κορυφές (σαν μικρά δεντράκια δεν είναι?) τις πλένεις και τις βάζεις σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι με ελάχιστο βούτυρο και μπαχαρικά (πιπέρι, αλάτι και ό,τι άλλο θες) ίσα ίσα για να ζωντανέψει το χρώμα τους (1-2 λεπτά)! Είναι τραγανό και νόστιμο!

Τέλος: σως hollandaise! Μια δυσκολία την έχει. Παίρνεις 3-4 κρόκους και τους χτυπάς με το σύρμα μαζί με λίγο λεμόνι (1-2 κουταλάκια μικρά) μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα (ιδανικά αυτή για σάλτσες - sauce pan). Χτυπάς και ξαναχτυπάς μέχρι να πάει να αφρατέψει. Στο μεταξύ έχεις λιώσει βούτυρο (μισή κούπα περίπου) σε σημείο που να μην έχει γίνει διάφανο όμως, εκεί που ακόμα είναι θαμπό. Μέσα στο μίγμα με τους κρόκους και το λεμόνι το οποίο το έχεις βάλει πάνω σε πάάάάάάρα πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνεις σιγά σιγά και σε δόσεις το λιωμένο βούτυρο ενώ συνεχίζεις και χτυπάς με το σύρμα. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή γιατί αν καίει το μάτι η σως θα γίνει ομελέτα. Στο τέλος ρίχνεις αλάτι και καγιέν (το οποίο πάει παντου!) και σερβίρεις με στυλ πάνω από το πιάτο! Τέλειο ε?

Γιορς

Tuesday, August 3, 2010

Πέννες με κοτόπουλο ala Carmines



Ντιαρ Ντάιαρι, 

Το Σάββατο που είχα όρεξη (και χρόνο) έφτιαξα πέννες με κοτόπουλο, αλλά όχι απλά πέννες με κοτόπουλο...Αλλά ένα πιάτο που μου θυμίζει πολύ εκείνες τις τεράστιες μερίδες που σερβίρουν στο ιταλικό Carmines με πολλά μακαρόνια και από πάνω κρέας ή κοτόπουλο. Εμπνεύστηκα λοιπόν από εκείνη τη μοναδική φορά που είχα πάει και κόντεψα να πεθάνω από το τόσο φαγητό (κυρίως από τη θέα των γεμάτων τεράστιων δίσκων που δεν χωρούσαν στο τραπέζι).
Η συγκεκριμένη συνταγή απλούστατη. Μην περιμένετε ακριβείς ποσότητες, είμαι της νοοτροπίας "με το μάτι". Έβαλα λοιπόν ένα κουτί πέννες Barilla να βράζει. Στο μεταξύ έκοψα σε μικρά κομμάτια (μπουκιές) 4 στήθη κοτόπουλο και τα άφησα σε λίγο λαδάκι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, και μέχρι να βράσει το νερό για τα μακαρόνια, έβαλα σε 1 μπολάκι λίγο γάλα και σε ένα άλλο τριμμένη φρυγανιά. Δυστυχώς είχα ξεμείνει από αυγά και έτσι σκέφτηκα το γάλα, ώστε να βουτήξω μέσα το κοτόπουλο πριν από τη φρυγανιά. Ζέστανα λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγάνισα το κοτόπουλο (όχι πολύ, 3-4 λεπτα) αφού πρώτα το είχα περάσει από το γάλα και τη φρυγανιά με αυτή τη σειρά. Στο τέλος ετοίμασα την κόκκινη σάλτσα: 2 κουταλιές της σούπας πελτέ, ένα κεσεδάκι ντοματοχυμό, σκόρδο, (κρεμμύδι δεν είχα αλλά αν είχα θα έβαζα), αλάτι, πιπέρι, θυμάρι.
Όταν ήταν έτοιμα όλα, ανακάτεψα τα μακαρόνια με τη σάλτα και τα σέρβιρα στο πιάτο. Από πάνω τοποθέτησα το κοτόπουλο (έτσι το είχαν σερβίρει και στο εστιατόριο), έριξα λίγη παρμεζάνα τριμμένη και μαϊντανό και...voilà!

Γιορς

Ντιαρ Ντάιαρι...

Αποφάσισα να αρχίσω να καταγράφω τις μαγειρικές και γαστρονομικές εμπειρίες που αποκτώ στην κουζίνα -σχεδόν- καθημερινά, για να χω βρε παιδί μου ένα αρχείο να θυμάμαι τι φτιάχνω (φημίζομαι και για τη μνήμη μου...)
Αυτό όμως δεν είναι ένα κλασικό ημερολόγιο, που γράφεις τα σώψυχά σου και παρακαλάς να μην πέσει σε λάθος χέρια! Είναι ένα ανοιχτό ημερολόγιο για όλους όσους έχουν την περιέργεια, το μεράκι και την όρεξη να δοκιμάζουν νέες, παλιές, γνωστές ή κατά φαντασία μαγειρικές δημιουργίες! Πολλές από αυτές θα εκτυλίσσονται σε διαφορετικές κουζίνες πέρα από τη δική μου, κουζίνες καλών φίλων, φιλενάδων ή της μαμάς μου!
Μπορεί να καταγραφούν και ορισμένες απόπειρες που δεν έχουν στεφθεί με άκρα επιτυχία, αλλά τι να κάνουμε, όλα είναι στο πρόγραμμα! Τέλος, μπορεί να αναφέρω πολλές φορές τη Νέα Υόρκη (ελπίζω όχι τόσο ώστε να σας ζαλίσω) επειδή μένω εδώ. Δεν έχω αμερικανοποιηθεί όμως ακόμα, οπότε κυρίως θα δείτε ελληνικές συνταγές (γιατί έχουμε την καλύτερη κουζίνα) με μερικές ξένες πινελιές!

Καλή μας όρεξη και καλές περιπέτειες!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...